Според тълкувателното решение на Върховния касационен съд, обявено тази седмица няма как

...
Според тълкувателното решение на Върховния касационен съд, обявено тази седмица няма как
Коментари Харесай

След решението на ВКС: какво е да си трансджендър в България

Според тълкувателното решение на Върховния касационен съд, оповестено тази седмица няма по какъв начин човек да си сменя пола, защото в българските закони той е единствено и само биологичен. С това ВКС прекрати съдебната процедура, която през последните десетилетия позволяваше на някои трансджендър хора да предприемат това основно деяние, с цел да имат нормален живот.

" Няма човек на улицата или човек, когото познавам, и да не ме възприема като мъж. Но съгласно закона на страната и съгласно решението на Върховен касационен съд съм жена ", разяснява Антон Горинов.

Той е посетител в новия, 116-ти епизод на Z-Каст - и е трансджендър мъж. Антон подчертава важен факт - трансджендър положението и половата дисфория, несъответственост сред идентичността на индивида, " пола на мозъка му ", който се отличава от този на тялото му - е биологична действителност. И страданието на тези хора, когато нямат достъп до лекуване и не могат да намерят обикновено място в обществото също е действителност.

Какво значение има буквичката F или M в персоналната карта? За множеството хора е дреболия, само че за Антон е нещо, което постоянно основава всевъзможни главоболия - от дребни до в действителност съществени.

" Имал съм проблем и при рутинни инспекции на органите на реда - желали са да ме обискират, тъй като си мислят, че по някакъв метод желая да се майтапя с тях. Имал съм проблем и в болнично заведение, в което съм лежал в женско поделение, което създаваше дискомфорт на дамите там. "

По отношение на медицината, макар обстоятелството, че половата дисфория е приета в целия свят като действително положение, налично лекуване в България няма и то излиза скъпо на хората, които желаят да стартират хормонална терапия.

Какво е в действителност това да си транс? Защо Антон счита, че хормони и интервенции би трябвало да има за тях единствено след 18 години? Какво е общото сред трансджендър хората и мъжете с рак на гърдата? Защо големите недомислици в опазването на здравето ни засягат не едно малцинство? Трябва ли политиците въпреки всичко да имат позиция по тази тематика?

Отговорът на тези и още въпроси можете да чуете в новия епизод на Z-Каст:



Слушайте Z-Каст и в платформите, , , .
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР